NOUA ARHIVĂ ROMÂNEASCĂ

revistă on-line de istorie, documente şi „monografii locale”

~Ioan Miclau: Cateva cuvinte despre un roman de seama: dr. Gheorghe Santau, din Ungaria martie 7, 2007

De aproape un deceniu, de cand anuntasem existenta si serviciile bibliotecii mele private numita “Mihai Eminescu”, si tot de atata vreme a revistei de arta si cultura “Iosif Vulcan”, domnia sa, dr.Gheorghe Santau, ne-a fost de un mare folos prin contributiile sale literare si istorice, de morala si mai ales povestirii pe cele mai variate teme.
Legatura ne-o facuse simpla ocazie de a primi “Foaia Romaneasca”, publicatia Romanilor din Ungaria, ocazie care m-a adus in contact literar cu mai multe personalitati de seama romanesti traitoare in Ungaria, ca de exemplu dr. Maria Berenyi, prof.Lucia Borza, dr.Gheorghe Petrusan si altii.Am primit de la dansii drept daruire pentru biblioteca multe carti si opere ale domniilor lor.Cel mai consecvent trimitator de scrieri s-a dovedit dl Gheorghe Santau ; astfel am la arhiva bibliotecii mele din Australia un numar destul de marisor de articole semnate de dansul, dintre care in majoritate au fost publicate de mine in revista “Iosif “Vulcan”- Australia.
Primul studiu al dlui Gheorghe Santau, pe care-l trimit Revistei “Noua Arhiva Romaneasca” se intituleaza: “Din ce cauza a fost exilat Ovidiu la Tomis ?” Dr.Gheorghe Santau s-a nascut la anul 1923, in Chitighaz, Ungaria,o localitate majoritara de romani, dupa cum este si la Micherechi, sau Aleta Mare unde se afla si mormantul Victoriei Vulcan, mama lui Iosif Vulcan, care se tragea dintr-o familie ortodoxa din Pusta. In 2005 , la Editura “IULIUS” din Baia Mare, istoricul Gheorghe Santau, publica cartea de mare insemnatate : “Cercetari istorice pentru folosul romanilor din Ungaria”. Autorul nu ne-a uitat si mi-a trimis cartea, pe care o am in biblioteca la indemana cititorilor romani-australieni.Am raspuns atunci domnului Gh.Santau, cu o lunga “epistola” de multumire. Am acum la arhiva lucrari si povestiri ce ar putea incropi o carte buna. Iata numai cateva titlurile mai interesante: “A perit Mura , Stertu, Idila la Macea, In Tara Motilor , La Valenii de Munte, Cateceva despre “Amintirile viitorului”. etc. Promit sa mai revin cu date si evenimente din biografia autorului, fiindca am avut un bogat schimb de corespondenta ; eram adevarati prieteni, fara sa ne fi intalnit vre-odata, doar din fotografiile de pe carti si din scrisori”.