NOUA ARHIVĂ ROMÂNEASCĂ

revistă on-line de istorie, documente şi „monografii locale”

~Cuvinte de folos: prof. dr. Ilie Bădescu despre „izgonirea icoanelor din şcoli“ octombrie 15, 2007

Consider aceasta decizie contrara intereselor cetatenilor Romaniei, care au nevoie de repere morale reasezate la locul lor, in centrul vietii noastre sociale si intelectuale. Interzicerea simbolurilor religioase in spatiul public este doar o parte a actiunii de subminare a valorilor pe care le simbolizeaza. Amintim ca toata cultura si arta populara sunt centrate pe simbolistica crestina intruchipata prin icoane, crucifixe etc, vreme indelungata interzise si eliminate din spatiul public de sistemul comunist. Este deci vorba de o forma deviata si perversa a restauratiei comuniste, pe care nu o putem admite sub nici un pretext.

 

Reacţia este primitivă, nu are legătură cu relaţiile dintre confesiunile creştine. Acestea au acelaşi fundament de credinţă: mărturisirea lui Christos. Ca urmare, nicio confesiune n-ar dori să blocheze afirmarea de credinţă a unei alte confesiuni. Icoanele sunt expresia prezenţei sfinţilor în viaţa zilnică. Sfinţii sunt personalităţi exemplare ce pot fi luate ca reper într-un mediu de formare, cum este şcoala. Cum să ceri, de pildă, ca din Istorie să fie scoşi eroii sau în predarea moralei să nu existe sfinţi? În epoca modernă, doar păgânismul bolşevic a mai dus o astfel de luptă.

 

Cine doreşte să ţină copiii departe de modelele oferite de sfinţi vrea să-i barbarizeze, nu să-i protejeze. Sfântul este o personalitate culturală totală, un model de valoare universală. Reacţia antichristică face parte din curentul anticultural şi nihilist postmodern. Dar poporul român s-a obişnuit cu regimurile aberante. Are tehnicile sale de a transforma ceea ce Eliade numea teroarea istoriei, în opusul ei. Totuşi, vor fi stârnite controverse, chiar dacă nu violente, pentru că s-a adus o jignire unui întreg popor. Nu poţi lupta cu discriminarea discriminând. Nu poţi elimina prin decizii administrative părţi întregi din spiritualitatea unui popor.

Decizia apare ca impusă de instituţiile europene. Astfel, se produce delegitimarea structurilor europene, ceea ce mă face să afirm că demersul iconoclaştilor este şi antieuropean, nu doar anticultural.