NOUA ARHIVĂ ROMÂNEASCĂ

revistă on-line de istorie, documente şi „monografii locale”

~Maicuta Xenia, verisoara lui Eminescu martie 7, 2007

MAICUTA XENIA,VERISOARA LUI EMINESCU, Manastirea Agafton ( 1852 -1926 )

Maica Xenia Velisarie a fost o floare binecuvântată în obştea mânăstirii Agafton. S-a născut în comuna Ipoteşti. Mama ei era soră cu mama poetului Mihai Eminescu şi cu maicile Fevronia, Sofia şi Olimpia Iuraşcu din Agafton.
Pe când copila avea zece ani a venit schimonahia Fevronia, din mânăstire şi a zis mamei sale :
– Soră, tu eşti săracă şi ai copii mulţi. Dă-ne nouă o fată s-o creştem, s-o facem călugăriţă, ca să se roage lui Dumnezeu pentru voi şi şi să fie moştenitoarea noastră în mânăstire.
– Cu bucurie, maică Fevronie. Îţi dau pe asta mai mare !
Aşa a ajuns la mînăstire maica Xenia. Şi a fost crescută cu multă grijă în casa mătuşelor ei, învăţând de mică ascultarea, smerenia, cântarea bisericească şi dulceaţa rugăciunii. Ajungând în vârstă, s-a făcut mireasa lui Hristos şi lăuda pe Dumnezeu ziua şi noaptea. Ucenicele ei spun că maica Xenia era din copilărie tăcută, retrasă, iubitoare de linişte. Se ruga mult, postea mereu şi avea darul lacrimilor.
– De ce plângi, maică Xenia ? o întrebau ucenicele.
– Plâng pentru vărul meu că a avut o viaţă zbuciumată şi a murit de tânăr!Venea mereu pe la noi. Ne citea din cărţile lui, iar noi îi spuneam de Dumnezeu şi îl îndemnam să se roage. De atunci îi fac regulat parastas la biserică.
Aşa s-a nevoit maica Xenia 60 de ani în mînăstirea Agafton slăvind pe Dumnezeu şi rugându-se pentru oameni. În vara anului 1926 a adormit cu pace înmormântată în cimitirul mînăstirii.

Pagini din „Pateric Românesc“- ierom. Ioanichie Bălan, culese de Mariana Gurza