NOUA ARHIVĂ ROMÂNEASCĂ

revistă on-line de istorie, documente şi „monografii locale”

~Documente de mare pret, ignorate sau uitate- semnal de Aurora Petan martie 7, 2007

As vrea sa va semnalez pe scurt cateva documente de mare pret, inedite.
– La Vatican, Biblioteca Apostolica, colectia” Vaticani Latini”, sub nr. 6029 exista un manuscris pe pergament din anul 1475, intitulat “Historia de bellis Gothorum” (Istoria despre razboaiele getilor), scris de Nicolo di Modrusa (= Nicolo Modrussiense, Nicholas Machinensis, Nicola Modruski, Nicolo di Cattaro). Autorul a fost episcop de Modrusa si nuntiu papal la Buda in vremea lui Pius al II -lea. L-a cunoscut pe Vlad Tepes in vremea prizonieratului aceluia la curtea corvinestilor si, impresionat de personalitatea lui, a strans informatii cu privire la români si la stramosii lor si a scris aceasta carte. Manuscrisul a fost vazut si utilizat de Radu Florescu pentru monografia sa “In search of Dracula”, care a folosit doar informatiile cu privire la Tepes. Este scris in latina si cuprinde o multime de harti cu privire la raspandirea românilor in vremurile vechi, precum si multe informatii despre daci, culese din documentele vremii (documente care s ar putea sa nu fi ajuns pana la noi). Eu nu am ajuns la Vatican, informatiile sunt culese din diverse surse, insa documentul este accesibil oricui are permis de acces la sectia manuscrise a bibliotecii, iar contra cost se pot obtine si copii.
– la Centrul National de Manuscrise din Ulan Bator, Mongolia, exista in anii 80 un manuscris necunoscut pe pergament despre istoria dacilor, scris in latina, datat aproximativ in sec. VI-VIII (nu se stie autorul). Manuscrisul a fost vazut de catre scriitorul basarabean Haralambie Moraru si de catre Iacob Burghiu (in prezent decedat), in anul 1987 (cf. „Jurnal de Chisinau” martie 2004). Academicianul Ioan Borsevici din Chisinau a prezentat cazul acestui manuscris in anul 2000, la Congresul de dacologie. Deputatul Nicolae Leonachescu contactat Ministerul Afacerilor Externe al României, Academia Român si Ministerului Culturii si Cultelor cerand sa se faca demersuri pentru obtinerea unei copii dupa manuscris, dar nu a primit nici un raspuns (cf. interpelare in Parlament in data de 6 aprilie 2004).
– in bibliotecile Teleky din Tg. Mures si Bathiany din Alba Iulia exista numeroase documente pretioase, inedite. La Bathyaneum exista un manuscris de sec. X din Bellum Iugurthinum al lui Sallustius si unul de sec. XIII din Ponticele lui Ovidiu, plin de marginalii, ambele necunoscute lumii stiintifice. Manuscrisele “Ponticelor” sunt extrem de putine, dat fiind ca poezia exilului lui Ovidiu nu a fost privilegiata de copistii medievali. Si cine stie cate alte minunatii provenind din biblioteca contelui Migazzi, donata lui Bathiany! (Nu mai pomenesc de Codex Aureus, care este bine cunoscut)